May 04, 2024 Last Updated 8:48 PM, Apr 29, 2024
Српски  Magyar 

 

Књижевна награда „Ленкин прстен“, установљна је 2006.године од стране Дома културе Србобран, замишњена као годишња награда за најлепшу љубавну песму издату на српском језику.Симболичног назива „Ленкин прстен“ у спомен на Ленку Дунђерску,нашу суграђанку, која је била инспирација Лази Костићу да напише најлепшу љубавну песму на српском језику „Санта Мариа делла салуте.“

Досадашњи добитници ове награде су: 2006. Матија Бећковић за песму „Парусија за Веру Павладољску“, 2007. Војислав Карановић „Тунели“ и 2008. Александар Лукић „Несталне уобразиље-русаље.“

Програм овогодисње манифестације, која ће се десити у Дому културе у Србобрану 19.новембра 2009.године, биће посвећен стогодишњици издања песме „Санта Мариа делла салуте.“ Перо Зубац, песник одржаће беседу о Ленки и породици Дунђерски, док ће Хаџи Зоран Лазин, публициста беседити о настанку и веку песме.Сценски приказ стихова  Лазе Костића поверен је глумици Жељки Јелић и глумцу Миодрагу Петровић.
Након беседа које почињу у 18 часова, следи додела књижевне награде „Ленкин прстен“ за најлепшу песму у 2009. години. Жири у саставу: председник Зоран М. Мандић, књижевник, Душан Радивојевић, песник и Драгана Чокић, професор књижевности саопштиће и образложиће свој избор.

Добитнику/ци ће бити уручени прстен, диплома и плакета.

Конференција за штампу на којој ће уз историјат и најаву догађаја, бити и прелиминарно објављено име добитника/це и као и насов песме, биће одржано у Позоришту младих у Новом Саду у понедељак 16. новембра у 12 часова, а новинарима ће се обратити: Бранко Гајин, председник општине Србобран, Зоран М.Мандић,председник жирија награде и Владимир Мудрински, директор Дома културе Србобран.