Apr 19, 2024 Last Updated 4:03 PM, Apr 5, 2024
Српски  Magyar 

 

Србобран има дугу спортску традицију, која датира из 1921.године када је основан србобрански ногометни клуб. Пошто је фудбал био најпопуларнија игра у целом свету, група младих ентузијаста из Србобрана је веровала да фудбалски спорт има будућност у нашој средини. Фудбал је пролазио кроз многе фазе свог развоја, па чак се и играо за време окупације. После окупације формира се «Спортско друштво Србобран» које  у своје окриље, сем фудбала,  прихвата и стонотенисере, куглаше, рукометаше и одбојкаше. Фудбал се до данашњег дана игра и негује у Србобрану, а ФК носи назив  «Елан» и такмичи се у другој лиги, група север. Њихов највећи домет је био 1954.године када су дошли до шеснаестине финала за Куп Маршала Тита. Фудбалски клуб је изнедрио велике фудбалске асове, од којих је најпознатији Јосип Пирмајер - Сепика, који је био и државни репрезентативац, а после тренер ФК «Елан».
 
Први кошаркашки кораци су у Србобрану започети давне 1954.године под окриљем СД «Напредак», да би кошаркаши 1965.године добили име КК «Академик», које и данас носи. «Академик» највеће успехе бележи средином осамдесетих година XX века, када у његовим редовима игра Мирослав Милинковић – Мирче, највећи кошаркашки таленат у историји србобранске кошарке. Тих година успехе нижу и кошаркашице «Академика» под будним оком великог тренера и спортског радника проф. Радослава Филипендиног. Њихов највећи успех забележен је 1975.године освајањем другог места на Јуниорском првенству Војводине, којим стичу право за учешће на Јуниорском првенству Југославије, где заузимају четврто место и постижу највећи успех србобранске кошарке.
Почетком седамдесетих година прошлог века Србобран добија Дом спортова који постаје средиште спорског и културно-забавног живота србобранске омладине. 
 
Под његовим кровом своје место су нашли кошаркаши, рукометаши, одбојкаши, каратисти, стонотенисери, гимнастичари, боксери, љубитељи стрељаштва, куглаши, шахисти, као и организатори културних манифестација. У то време Дом спортова је био домаћин Међународног кошаркашког турнира женских екипа.
Године 1972. кроз Србобран је прошла Олимпијска бакља која је преноћила у Дому спортова.
1973.године домаћини смо Гимнастичког сусрета репрезентација САП Војводине и Републике Кине. Велика сала овог лепог спортског здања тих година је поприште сусрета прволигашких рукометних екипа.
 
1976.године Дом спортова је домаћин YУ ревије женске кошарке, уствари сусрета најбољих кошаркашица прве лиге, када је по први пут остварен ТВ пренос утакмица из Србобрана. Те исте године одржава се боксерски сусрет САП Војводине и НР Мађарске, као и рукометни турнир АВНОЈ-а женских екипа. Угостили смо и кошаркашице НР Кине и НР Кубе, а 1978.године организовано је низ првенстава Војводине у гимнастици, рукомету, кошарци, каратеу, боксу, џудоу и другим спортским дисциплинама.
 
Кошаркашки Савез Југославије 1980.године Србобрану поверава XVIII Балкански кошаркашки шампионат за сениорке, а 1984.године Балкански кошаркашки шампионат за јуниорке.
 
Србобран је 1988.године домаћин Европског шамионата у кошарци за мушкарце, популарни ЕПYУ ¨88.
Данас у општини Србобран заступљени су следећи спортови: фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, стони-тенис, шах, карате, куглање, атлетика и спортски риболов.
 
Велика хала спортова, мала сала, куглана, шах сала свакодневно су стециште младих, жељних спорта, а Србобран добро познаје игру вредну аплауза. Медаље се ређају у каратеу, џудоу, куглању, биће их још више јер, то је Србобран.