May 15, 2024 Last Updated 8:48 PM, Apr 29, 2024
Српски  Magyar 

 

A Zombor – Nagykikinda gyorsforgalmi út Szenttamást is érinti

Két és fél év kell, hogy kiépüljön és őszre kezdik, azt a gyorsforgalmi utat, amely összeköti Bácskát és Bánátot. Ezen az útvonalon kevesebb, mint egy óra alatt lehet majd eljutni Nagykikindára, Zombor, Kúla, Verbász, Szenttamás és Becse határán keresztül.

A gyorsforgalmi út Magyarország határánál, pontosabban a béregi (Bački Breg) határátkelőtől indul és négysávos lesz. Az út Zomborig vezet, onnan tranzitútvonalon el lehet jutni Kerényig (Kljajićevo). A tranzitforgalom elkerüli a lakott területeket, elhalad Szivác, Cservenka, Verbász és Szenttamás északi oldalán, ahol majd bekötőútra lesz szükség. Verbásznál az útszakasz az Általános Közkórház mellett halad a felújított Verbász - Szenttamás út felé, amely majd a gyorsforgalmi út szerves részét képezi, ideértve az igényeknek már megfelelő E- 75-ös autópálya felüljáróját is. Röviddel Szenttamás előtt, balra nyúlik az út, ami az északi oldalon, a település mellett halad, a becsei útig (a Srbobran Földműves - szövetkezet közelében), ahol a meglévő út mentén elhalad Radičević mellett, dél felől megkerülve Óbecsét és Törökbecsét. Az útvonal, északról Beodra (Novo Miloševo), délről Nagykikinda mellett vezet Nákovó és a román határ felé.
Így, hogy már pontosan tudni a gyorsforgalmi út vonalát, kizárható az a lehetőség, hogy erre felhasználják a szenttamási keresztutat is.

A gyors útvonal legdélibb pontja Szenttamás, itt találkozik majd az út keleti és nyugati ága az autópályával, így jelentős pontja a projektnek. Az útvonal teljes hossza 175 kilométer, a tervezők szándéka, hogy minél több Bácskai és Bánáti települést össze kössenek csökkentve a lakott területek teherforgalmát. Az út négy 3,5 méteres sávból áll, amin a tervek szerint, majd a járművek 100 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak. A jövő évi köztársasági költségvetésben az említett út kiépítésére 100 millió eurót láttak elő, a munkálatok kivitelezése pedig 430 millió euróba kerül.

Најчитаније

Грешка: Нема чланака за приказ

KLER Srbobran
RRA Bačka - Srbobran