Apr 20, 2024 Last Updated 4:03 PM, Apr 5, 2024
Српски  Magyar 

 

Ötmillió dinár Szenttamásnak a Szerbiai Kőolajipari Vállalattól

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat  kihirdette a  Együtt a közösségért pályázat  eredményét, amelyet a helyi közösségekkel együttműködve valósítanak meg 2009 óta. A Szülessenek új remények szlogennel megvalósuló idei program a reproduktív egészséggel és a natalitás növelésével foglalkozik, a 22 támogatott projekt összértéke 118,5 millió dinár.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat döntése értelmében a Dr. Đorđe Bastić Egészségház 4 millió dinárt nyert ultrahangos készülék vásárlására, míg Szenttamás önkormányzata 1 millió dinárt  nyilvános felhívás megvalósítására, amely a családok számára  a mesterséges megtermékenyítési eljárásra való felkészülés költségeinek megtérítésére irányul és páronként legfeljebb 100 000 dinár támogatás igényelhető.

A kiválasztott projektek keretében a legkorszerűbb technológiai szabványoknak megfelelő speciális orvosi berendezések kerülnek beszerzésre.

Ezek a következők: ultrahangos készülék, CTG készülék, embriológiai laboratóriumok berendezése, sebészeti beavatkozásokhoz szükséges eszköz,  nőgyógyászati asztalok és székek fogyatékkal élőknek, valamint inkubátorok beszerzése újszülött babáknak.

A kiválasztott projektek célja a reproduktív egészséggel foglalkozó egészségügyi intézmények felszerelése az időben történő diagnózis és kezelés érdekében, ami közvetlenül hozzájárul a születések számának növekedéséhez. A vállalat támogatta továbbá az önkormányzatok által meghirdetett, a mesterséges megtermékenyítési folyamatban részt vevő párok költségeinek társfinanszírozására irányuló nyilvános felhívások megvalósítását.

A projektek ezúttal 13 községben és városban  valósulnak meg: Belgrád, Újvidék, Niš, Čačak,Pancsova, Požarevac, Nagykikinda, Nagybecskerek, Magyarkanizsa, Szenttamás, Žitište, (Begaszentgyörgy), Törökbecse és Veliko Gradište.

A pályázat eredményeit a https://www.nis.rs/rezultati-zajednici-zajedno-2022/ weboldalon, valamint a programban részt vevő városok és települések honlapjain teszik közzé.

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat   2009 óta  csak az  Együtt a közösségért programon keresztül több mint 1,5 milliárd dinárt fektetett be a szerb állampolgárok életkörülményeinek javítására, és több mint 1000 projektet hajtott végre a közegészségügy, szociális védelem, a tudomány az oktatás, a kultúra, valamint a sport és a környezetvédelem területén – áll a Szerbiai Kőolajipari Vállalat  a közleményében.