Apr 19, 2024 Last Updated 4:03 PM, Apr 5, 2024
Српски  Magyar 

 

Megtartották a 28. Aranyciterát

Szenttamás és a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola 28. alkalommal adott otthont szombaton a vajdasági fiatal, általános és középiskolás citerások hagyományos versenyének az Aranyciterának.

A múlt század kilencvenes éveinek elején a poros padlásokról, a szekrény aljáról előkerült a régi elfeledett népi hangszer, amelyet őseink főként a 19 század végén és a 20 század elején használtak egyszerű kidolgozása miatt. Mellette sírtak és mulattak. A kilencvenes évek elején az idősebb citerások intenzíven dolgoztak azon, hogy tudásuk átadják a fiataloknak, megmutassák a citerázás fortélyait és hangjának szépségét.

Szombaton, Szenttamáson a citerások ünnepén 11 vajdasági település fiatal citerásai gyűltek össze, akik életkoruknak megfelelő kategóriákban mérték össze tudásukat. A találkozó helyszíne az elmúlt évekhez hasonlóan az iskola előcsarnoka, a szervező pedig a Gion Nándor Kulturális Központ volt.

Gyönyörű, vidám zenei hangok jellemezték a 14 órakor kezdődő versenyt. A szenttamási citerások mellett Újvidékről, Temerinből, Nemesmilliticsről, Bácsgyulafalváról, Topolyáról, Magyarkanizsáról, Csókáról, Zentáról, Padéről és Muzslyáról érkeztek fellépők, így a szervező körülbelül 100 versenyzőt látott vendégül tanáraikkal együtt.

A verseny szervezésében idén Szenttamás Község, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Szenttamási Kézimunka-kedvelők Egyesülete , a Gion Nándor Kulturális Központ, az újvidéki Forum Kiadó, valamint a már említett Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola segített, amely 28. alkalommal biztosított helyet a fiatal citerásoknak – nyilatkozták a szervezők.