May 03, 2024 Last Updated 8:48 PM, Apr 29, 2024
Српски  Magyar 

 

Meghirdették a pályázatot a Milan Dunđerski költészeti díjra

A Szenttamási Népkönyvtár pályázatot hirdet a Milan Dunđerski interkulturális ifjúsági költészeti díj odaítélésére. A pályázat 2023. december 31-én zárul, a díjak ünnepélyes átadására a költő születésnapján kerül sor 2024. februárjában, Szenttamáson.

A Szenttamási Népkönyvtár Milan Đorđević professzor kezdeményezésére 2019-ben létre hozta a Milan Dunđerski Költészeti Díjat. Előtte egy évvel jelent meg Milan Dunđerski válogatott verseinek kétnyelvű, szerb–magyar kötete Pesnik je poput Prometeja – A költő akár Prométheusz címmel, amelyet Đorđević Milan és dr. Horváth Futó Hargita szerkesztett. A kötet második, bővített kiadása a tavalyi év elején hagyta el a nyomdát.

A díj megalkotójának szándéka, tartósan megőrizni a tiszteletreméltó szenttamási költő és humanista emlékét, ezenkívül ösztönözni a fiatalok nemzetközi, interkulturális együttműködését a szabad alkotói szellemiség jegyében. A Népkönyvtár ezzel a határozattal kíván hozzájárulni az autentikus irodalmi, esztétikai és univerzális emberi értékek megőrzéséhez a tehetséges fiatalok szerb, magyar, horvát, bunyevác, montenegrói és bosnyák nyelven írt alkotásai révén.

A Milan Dunđerski Költészeti Díjat jövőre, ötödször ítélik oda a legsikeresebb nem publikált versnek, elgondolkodtató művészeti alkotásnak, amely felhívja a figyelmet az egyetemes emberi értékekre két kategóriában: középiskolások valamint kül-és belföldi egyetemisták számára magyar, szerb, horvát, bunyevác, montenegrói és bosnyák nyelven.

A díjazott szerzők, amelyeket irodalmi szakzsüri választ ki oklevelet, Milan Dunđerskiról szóló kétnyelvű könyvet és pénzjutalmat kapnak, verseik pedig irodalmi folyóiratokban jelennek meg.

További motivációt jelenthet az idei jubileumi verseny résztvevői számára a szenttamási gimnázium professzora Milan Đorđević és a zsüri elnökei dr. Horvath Futó Hargita és dr. Ana Stjelja, szándéka, hogy a Szenttamási Népkönyvtárral együttműködve a díj fennállásának ötödik évfordulóját könyv kiadásával koronázzák meg, amely a díjazott verseket, szakmai magyarázatokat, információkat a szerzőkről, a díj fontosságáról és a korábbi munkáról szóló beszámolót tartalmazza.
Az érdekelt szerzők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ímélcímre legfeljebb két, eddig még nem publikált versüket küldhetik Verspályázat megjelöléssel.

A Times New Roman formatumba megírt verseket (12-es méret) cirill vagy latin írásmódban két külön Word-dokumentumba kell beküldeni: az egyik tartalmazza a jeligével ellátott verset, a másik pedig a jelige feloldását, valamint a szerző teljes nevét, lakcímét, telefonszámát, ímélcímét és a középiskolájának vagy egyetemi karának nevét és székhelyét.

Bővebb információt a 021 730 185 telefonszámon (Pintér Andreától, a Szenttamási Népkönyvtár igazgatójától) vagy a Szenttamási Népkönyvtár Facebook-oldalán kérhetnek – olvasható a pályázat szövegében.