May 02, 2024 Last Updated 8:48 PM, Apr 29, 2024
Српски  Magyar 

 

A cukorbetegség világnapja

Munkával emlékezik november 14-ről a cukorbetegség világnapjáról, a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete. Az év legfontosabb napján, amikor nagy gondot fordítanak a cukorbetegség korai felismerésére a Kék Kör több napos ingyenes vércukorszint mérést végez november 13, 14, 15 és 17-én a dr. Đorđe Bastić egészségház gyógyszertárában 8,00 és 11 óra között.

A munkaügyi, foglalkoztatási, veteránügyi és szociális minisztérium, valamint a szenttamási önkormányzat támogatásának köszönhetően a Kék Kör egyesület aktív és hatékony megelőző munkát vállalt fel, különösen azokon a napokon, amikor a cukorbetegség világnapjára emlékezünk. Kérjük a község polgárait, hogy hétfőn, kedden, szerdán és pénteken éljenek a lehetőséggel, egészségügyi könyvecske, időpont egyeztetés és várakozás nélkül egyszerűen ellenőrizzék vércukorszintjüket, valamint a vérnyomást, a vér oxygen telítettségét és az aktuális pulzust, ezenkívül hallgassák meg a tanácsokat a megbetegedés kockázatának csökkentésére, az étkezés és a fizikailag aktív életmód kialakításáról – mondta a jövő heti akció bejelentésekor dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör elnöke.

Felhívta a figyelmet arra, hogy cukorbetegség, más néven diabétesz (Diabetes Mellitus), az egyik leggyakoribb krónikus, nem fertőző betegség, jelentős közegészségügyi problémát jelent, egyúttal általános társadalmi, szociális és gazdasági probléma is.
A világon több, mint 540 millió cukorbeteg él, 2021-ben 6,7 millió ember, azaz minden 5. másodpercben meghalt valaki ebben a betegségben. Szerbiában a hivatalosan nyilvántartott betegek száma 800 ezer felett van, Szenttamáson pedig mintegy 1200 cukorbeteg él, vagyis az össz lakosság 9 százaléka. Valószínű, hogy a lakosság további 40 százaléka is cukorbeteg, hivatalos diagnózis nélkül. A rendszeres ellenőrzés nagyon fontos, mert a diabétesz krónikus betegség, amely megelőzhető és sikeresen gyógyítható. Legjobb gyógyszer a megelőzés – felvilágosítás, kiegyensúlyozott étrend, rendszeres fizikai aktivitás és a megfelelő testsúly – mondta dr. Gazepov és még egyszer felkérte a Szenttamási,Turiai és Nádaljai polgárokat, hogy használják ki a lehetőséget és ellenőrizzék vércukorszintjüket.