Apr 19, 2024 Last Updated 4:03 PM, Apr 5, 2024
Српски  Magyar 

 

Könyvcsomag a szenttamási Népkönyvtárnak

A szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ  kiadványaiból és társkiadványokból álló könyvcsomagot ajándékozott a szenttamási Népkönyvtárnak. A csomagot a Gion Nándor Emlékház munkatársai, dr. Horváth Futó Hargita, Németh Dezső és Paraczky László adták át a könyvtár igazgatónőjének, Kiss Évának.

A csomagban minden címszóból két példány szerepelt, az egyik az intézmény helytörténeti tárába, másik az olvasóknak.

Az összesen 20 címszóból álló adomány az elmúlt 10 év munkájának eredménye. Minden kiadásból két példányt adományoztunk, a helyi Népkönyvtárnak, ebből az egyik a helytörténeti tárba került, a másik kölcsönözhető. Ezzel a könyvcsomaggal szeretnénk elérhetővé tenni kiadványaikat, mivel az új köteteket nem tudtuk bemutatni az olvasóknak, hiszen az elmúlt évben a járvány miatt elmaradt a szokásos Gion Nándor Napok rendezvénysorozat és az augusztusi díjkiosztó is. Úgy gondoljuk, hogy ezeknek a könyveknek ott a helyük a könyvtár polcain – mondta Németh Dezső, a kulturális központ elnöke.

A szenttamási Népkönyvtár igazgatónője, Kiss Éva, megköszönte az ajándékot és elmondta, hogy az olvasókat a szenttamási vonatkozású próza mellett kitűnő kutatómunkához való anyag várja.

A helytörténeti gyűjtemény bővítése szempontjából sokat jelent az ajándék. Másodsorban, mivel Gion Nándor műveinek szerb nyelvű fordításairól van szó, biztosan érdekli majd az olvasókat. Előszeretettel ajánlom mindenkinek, akit érdekelnek a szenttamási történetek, és személyek. Örülünk az ajándéknak, és várjuk a további munkákat is – mondta Kiss Éva, igazgatónő.

A következő helytörténeti kötetek az eddigi kutatómunka eredménye:

  • DE HISTORIA URBIS NOSTRAE I. Tanulmányok: Srbobran-Szenttamás-St. Thomas 2011.,
  • DE HISTORIA URBIS NOSTRAE II. Tanulmányok: Srbobran-Szenttamás-St. Thomas 2012.
  • Srbobran – Szenttamás 1, Iz naše zajedničke prošlosti (urednici: Milan Đorđević, Hargita Futo Horvat),
  • Paraczky László – Németh Dezső: Út menti körösztök Szenttamáson (Krstovi krajputaši u Srbobranu),
  • Dr. Horváth Futó Hargita, Szenttamás: Gion Nándor írói világának „fővárosa”( Srbobran – glavni grad literarnog dela Nandora Giona),
  • Németh Dezső: Az Aranycitera huszonöt éve (25 godina Zlatne citre).